Dýně

Dýně neodmyslitelně patří k podzimu. Jsou krásně oranžové, některé jsou zbarvené lehce do zelena a evokují v nás podzimní náladu. Navíc jsou i velmi chutné a díky cenným látkám také zdravé. Jejich specifická chuť z ní dělá královnu podzimní kuchyně. Svým složením nám dýně může pomoci zlepšit své zdraví a zbavit se různých nemocí.

 

Dýně pochází původně z Nové Anglie, odkud se dostala do Japonska. Tam přejala nakonec název hokaido. Dále se pak rozšířila i do Ameriky. Nejčastějším druhem dýně u nás je dýně obecná. Její plody mohou dorůst nečekaných rozměrů a mohou vážit i několik desítek kilogramů. Lidé dokonce pořádají soutěže o největší dýni. Tato zelenina je výborná k vaření a v kuchyni se s ní dá doslova kouzlit. Je výborná jako polévka, v omáčce, kompotu i pečená. Dokonce je možné z ní udělat i koláč nebo dětskou přesnídávku. Hodně záleží i na druhu dýně, ze které chcete pokrm připravovat. Jejich chutě jsou trochu odlišné. Dýně hokaido je u nás nejoblíbenější, je sladká, má lehce oříškovou chuť a je velmi nenáročná na pěstování i kuchyňské zpracování. Hodí se díky své sladkosti do koláčů, džemů i kompotů. Její dužina je měkká, hutná a vůbec ne vodová. Její hmotnost se pohybuje mezi 0, 5 a 1, 5 kg. Co se týče velikosti, nemívá více než 30 cm v průměru. Její barva bývá sytě oranžová, ale může se zbarvovat i do žluta nebo můžete narazit i na částečně zelené plody.

 

Velmi oblíbené jsou i dekorativní dýně. Ty sice nejsou k jídlu, ale krásně ozdobí váš interiér a hodí ho do podzimní nálady. Nejčastěji se jedná o dýni Croockneck, která je oranžová a připomíná ptáka s ohnutým krkem. Dále můžeme narazit na tmavozelenou dýni Flat Striped s bílými proužky a na zelené dýně.

 

Jedlé druhy dýní obsahují široké množství vitaminů a minerálů. Je to hlavně vitamin A, C, E, draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Navíc je v ní i hodně betakarotenu, který působí jako antioxidant. Chrání naše buňky před poškozením a odstraňuje z těla nebezpečné toxiny. Navíc zajišťuje zdravou kvalitu naší pokožky a podporuje opálení. Betakaroten může za oranžovou barvu dýně. Čím je dýně oranžovější, tím více betakarotenu obsahuje. Dýně hokaido obsahuje i hodně vlákniny, která má blahodárný vliv na náš zažívací trakt a na chod střev. Navíc má schopnost vázat na sebe toxiny a tuky a odvádět je z těla pryč. Hodí se i při poruchách srdce, ledvin, jater, žaludku a sleziny. Má močopudné účinky.

Příspěvek byl publikován v rubrice Služby a jeho autorem je Sarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>