Zateplit dům polystyrenem nebo vatou?

Polystyren a minerální vata jsou nejčastěji používané materiály na zateplení fasád domů. Každý z těchto výrobků má své výhody a nevýhody.

 

Při zateplování polystyrenem je určitě nutné vždy používat fasádní polystyren a ne obyčejné polystyreny. Fasádní polystyreny mají větší objemovou hmotnost a větší odolnost proti stlačení a mechanickému poškození.

Pěnový polystyren má velmi dobré tepelněizolační vlastnosti, je tvarově stabilní, lehký, nenasákavý, samozhášivý a dobře se s ním pracuje. Pěnový polystyren se skládá ze 2 % polystyrenu a z 98 % vzduchu, který je uzavřen v jednotlivých kuličkách. Pěnový polystyren je hygienicky nezávadný.

Nevýhodou pěnového polystyrenu je jeho možná sublimace (ubývání objemu) při působení teplot nad 80 °C. Polystyren je nevhodné dávat pod tmavé parapetní plechy, zakrývat tmavou fasádou či používat v blízkosti sálavého tepla. Polystyren také nesmí přijít do kontaktu s organickými rozpouštědly. Polystyren se nesmí lepit na zdivo s vyšší vlhkostí než 6 %. Obecně se doporučuje zateplovat polystyrenem tloušťky minimálně 120 mm, tak aby nevznikal ve stěně rosný bod.

Mezi výhody minerální vaty používané na zateplení určitě patří její paropropustnost, odolnost vůči vysokým teplotám i vůči UV záření. Díky vyšší nasákavosti nelze izolační vatu používat na soklové části domu, u chodníku a v místech, kde hrozí odkapávání či odstřikování vody. Instalace minerální vaty je oproti polystyrenu o něco náročnější a také cena je o něco vyšší.

Jaký zateplovací materiál je na konkrétní objekt nejvhodnější by měl posoudit odborník. Určitě se také vyplatí svěřit zateplení domu zkušeným profesionálům, kteří jsou odborně proškoleni a používají materiály doporučené výrobcem. Mezi velmi zkušené firmy realizující zateplování budov patří společnost Stav Agency s.r.o. z Liberce.

http://www.stav-agency.cz/zateplovani/zateplovani-budov

http://www.stav-agency.cz/2017/05/16/zateplit-dum-polystyrenem-nebo-vatou/

http://www.stav-agency.cz/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>