Co všechno potřebujete k řízkování rostlin

Řízkování, nebo také klonování rostlin je skvělý způsob, jak pomocí nepohlavního rozmnožování získat nové rostliny z naší rostliny matečné. Tuto metodu by si měl osvojit každý, kdo se chce stát úspěšným pěstitelem. Může si tak sám namnožit zdravé, silné a stejnorodé rostliny, které mají shodnou genetickou informaci.

Jak vytvořit řízky

Silná matečná rostlina nám může tímto způsobem dát mnoho nových rostlin bez toho, abychom potřebovali rostlinu samčí. Jak celý proces probíhá? Co budeme k řízkování potřebovat? Nejdříve si vybereme vhodnou větvičku na matečné rostliny a tu odřízneme. Většinu listů budeme muset odstranit, necháme jich pouze několik na vrcholku. Řízky necháme zakořenit. Umístíme je do sadbovače s pěstebním médiem. Dobré je v této fázi použít kořenový stimulátor.

Zakořenění a přesazení

Nejčastěji se jako médium používají řízkovací kostky z rockwoolu. Sadbovač umístíme do skleníku, a rostlinkám dáváme organickou výživu. Jakmile se vytvoří dostatečný počet kořínků, můžeme přesadit. Po zakořenění už je to sazenička a tu přesadíme do substrátu nebo zvoleného média, podle toho, jaký systém si zvolíme. Může jít o hydroponii, aeroponii, substrát, pěstování venku i uvnitř.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>