Inverze na denním pořádku

V dalších dnech očekáváme po o poznání živějším počasí, někde dokonce s význačnými projevy, opět počasí klidné, typické pro podzimní tlakovou výši, která bude počasí u nás určovat v několika nadcházejících dnech. Vzhledem k období bude proudit teplý vzduch především do vyšších hladin atmosféry, v nížinách se budou často tvořit mlhy a nízká oblačnost a teploty tak budou přes den velice podobné těm v noci. Místy, zejména na horách, se bude oblačnost rozpouštět a převládne jasno až polojasno. Rozbouřené vodní toky uplynulými srážkami budou v nejbližší době rychle klesat i pod úrovně 1.SPA.

„Inverzní ráz počasí s prakticky nulovými srážkovými úhrny vydrží minimálně týden“

Teploty budou současně průměrné až slabě podprůměrné, v noci budou klesat za malé oblačnosti i v nehorských polohách lehce pod nulu, přes den očekáváme teploty často jen kolem 10°C, musíme se zvykat na studenější dny, období nadprůměrně teplého počasí s jarními a mnohdy až téměř letními teplotami toto úterý definitivně pro letošní rok skončilo a nyní budou spíše vzácností dny se slunečním svitem, který bude právě zároveň v nadcházejících měsících nejslabší z celého roku. Právě listopad či prosinec je vlivem slabého slunečního svitu měsícem s největším počtem mlh a nízké oblačnosti, postupně také registrujeme za studených proudění vlivem dlouhých nocí velmi nízké minimální teploty.

Vyhlídka počasí na týden

V pátek bude zataženo nízkou oblačností, ojediněle mlhy a mrholení. Během dne většinou polojasno.

Minima: 6 až 2°C
Maxima: 7 až 11°C
Vítr: S/SV 0-4m/s, na Moravě a ve Slezsku zpočátku 3-8m/s s nárazy 15-20m/s, zeslábne
Srážky: do 1mm
Pravděpodobnost: 5%

V sobotu bude nízká oblačnost a mlhavo, během dne místy, zejména na východě, skoro jasno až polojasno.

Minima: +2 až -2°C, při oblačnosti +2°C
Maxima: 8 až 12°C, při oblačnosti 8°C
Vítr: J/JV 1-5m/s

V neděli očekáváme nízkou oblačnost, místy mrholení a mlhy. Během dne místy skoro jasno, zejména na horách.

Minima: 6 až 2°C, při vyjasnění 0°C
Maxima: 8 až 12°C

V pondělí bude jasno až polojasno, místy mlhy nebo nízká oblačnost.

Minima: 5 až 1°C, místy mrazíky
Maxima: 8 až 12°C


Od úterý do pátku předpokládáme zataženo nízkou inverzní oblačností nebo mlhavo, na horách a místy i jinde jasno až skoro jasno.

Minima: 5 až 0°C, při vyjasnění -2°C
Maxima: 8 až 14°C, při oblačnosti kolem 8°C

> Sledujte naše komplexní, odborné a seriózní informace prostřednictvím mnoha různých služeb na portálu Meteoaktuality.cz a buďte co se počasí týče v obraze, protože „s námi pogoda je pohoda!“

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>