Zapečený pórek
Suroviny:
4 pórky
750 g brambor
svazek petrželky
sůl
pepř
tymián
2 dl zeleninového vývaru
2 lžíce olivového oleje
Postup:
Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky, pórkům odřízneme zelenou část a bílou nakrájíme na kolečka. Zapékací misku vytřeme olejem, dno poklademe plátky brambor, na ně dáme pórek, sůl, pepř, tymián a petrželkou a dáme další vrstvu brambor a pórku. Zalijeme vývarem, pokapeme olejem a dáme péct do středně teplé trouby na 45 minut. Podáváme teplé.
Pórkové závitky
Suroviny:
800 g pórku
8 plátků sýra
2 lžíce olivového oleje
lžíce hořčice
Postup:
Pórek nakrájíme na špalíčky podle velikosti sýra a uvaříme ho v páře do poloměkka. Plátky sýra potřeme hořčicí a zabalíme do nich pórky. Vložíme do zapékací misky vytřené olejem a zapečeme ve středně vyhřáté troubě, dokud sýr nezezlátne.
Pórek na másle
Suroviny:
3 středně velké pórky
Máslo
Sůl
Pepř
Citrónová šťáva
Olivový olej
Postup:
Bílé části pórku nakrájejte podélně na proužky. V hrnci rozehřejte máslo a plátky pórků na něm osmahněte. Osolte, opepřete a pod pokličkou duste asi deset minut. Hotový pórek zakápněte citrónovou šťávou a trochou olivového oleje.
Pórková pomazánka
Suroviny:
1 malý pórek
2 Lučiny
1 malý bílý jogurt
Petrželka
Pažitka
Sůl
Pepř
1 lžička hořčice
Postup:
Pórek nakrájíme najemno a smícháme s lučinou a jogurtem. Dochutíme čerstvými bylinkami, osolíme a opepříme. Přidáme lžičku hořčice na ochucení. Podáváme s čerstvým pečivem.
Plněný pórek
Suroviny:
2 velké pórky
300 g mletého hovězího masa
1 vejce
1 malá cibule
1 stroužek česnku
Sůl
Pepř
Strouhanka
1 lžíce vývaru
Čerstvé bylinky
Postup:
Bílou část pórku nařízněte tak, abyste jej mohli naplnit nádivkou. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Do větší mísy dejte mleté maso, vajíčko, utřený česnek. Přisypte nakrájenou cibuli a podle potřeby zahustěte strouhankou. Osolte, opepřete a řádně promíchejte. Hmotou naplňte pórky a vyskládejte je do olejem vymazaného pekáčku. Podlijte několika lžícemi vývaru, přikryjte pokličkou a nechte dusit v předem vyhřáté troubě na 200° C po dobu 15-20 minut.