Recepty z pórku

Zapečený pórek

Suroviny:

4 pórky

750 g brambor

svazek petrželky

sůl

pepř

tymián

2 dl zeleninového vývaru

2 lžíce olivového oleje

 

Postup:

Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky, pórkům odřízneme zelenou část a bílou nakrájíme na kolečka. Zapékací misku vytřeme olejem, dno poklademe plátky brambor, na ně dáme pórek, sůl, pepř, tymián a petrželkou a dáme další vrstvu brambor a pórku. Zalijeme vývarem, pokapeme olejem a dáme péct do středně teplé trouby na 45 minut. Podáváme teplé.

 

Pórkové závitky

Suroviny:

800 g pórku

8 plátků sýra

2 lžíce olivového oleje

lžíce hořčice

 

Postup:

Pórek nakrájíme na špalíčky podle velikosti sýra a uvaříme ho v páře do poloměkka. Plátky sýra potřeme hořčicí a zabalíme do nich pórky. Vložíme do zapékací misky vytřené olejem a zapečeme ve středně vyhřáté troubě, dokud sýr nezezlátne.

 

Pórek na másle

Suroviny:

3 středně velké pórky

Máslo

Sůl

Pepř

Citrónová šťáva

Olivový olej

 

Postup:

Bílé části pórku nakrájejte podélně na proužky. V hrnci rozehřejte máslo a plátky pórků na něm osmahněte. Osolte, opepřete a pod pokličkou duste asi deset minut. Hotový pórek zakápněte citrónovou šťávou a trochou olivového oleje.

 

Pórková pomazánka

Suroviny:

1 malý pórek

2 Lučiny

1 malý bílý jogurt

Petrželka

Pažitka

Sůl

Pepř

1 lžička hořčice

 

Postup:

Pórek nakrájíme najemno a smícháme s lučinou a jogurtem. Dochutíme čerstvými bylinkami, osolíme a opepříme. Přidáme lžičku hořčice na ochucení. Podáváme s čerstvým pečivem.

 

Plněný pórek

Suroviny:

2 velké pórky

300 g mletého hovězího masa

1 vejce

1 malá cibule

1 stroužek česnku

Sůl

Pepř

Strouhanka

1 lžíce vývaru

Čerstvé bylinky

 

Postup:

Bílou část pórku nařízněte tak, abyste jej mohli naplnit nádivkou. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Do větší mísy dejte mleté maso, vajíčko, utřený česnek. Přisypte nakrájenou cibuli a podle potřeby zahustěte strouhankou. Osolte, opepřete a řádně promíchejte. Hmotou naplňte pórky a vyskládejte je do olejem vymazaného pekáčku. Podlijte několika lžícemi vývaru, přikryjte pokličkou a nechte dusit v předem vyhřáté troubě na 200° C po dobu 15-20 minut.

Příspěvek byl publikován v rubrice Služby a jeho autorem je Sarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>