Vedle mrazu se dostavil i sníh a měl by vydržet

Konec roku loňského byl ve znamení příchodu mrazivého severovýchodního proudění, které se projevilo silným mrazem zejména na SV/V našeho území vedle mrazivé celé SV/V části Evropy. V ČR, na relativně hodně malém území, vznikaly tedy i značné teplotní rozdíly. Morava a Slezsku zůstaly o poznání mrazivější i prvních dnech roku letošního a je tomu tak doposud.

Teploty na SV/V území klesaly v sobotu na následující nejnižší hodnoty:

-11.5°C Albrechtice-Město Žáry
-10.8°C Krnov
-10.4°C Osoblaha a Slezská Harta
-10.2°C Vítkov
-9.6°C Javorník
-9.2°C Bělotín a Velké Životice

V neděli večer zamířily teploty na SV našeho území i pod -15°C a v Opavě bylo dokonce změřeno -21°C. V neděli teploty v těchto lokalitách nevystoupily nad -10°C, mnohde ani nad -12°C a bylo možné hovořit o výskytu tzv. arktických dnů. Tyto teploty překonaly dokonce nejnižší teploty v šumavských horských kotlinách, které jsou sice pověstné silnými mrazy, nicméně mrazivý vzduch pronikal tentokrát o poznání více na SV než JZ naší republiky a poroto na SV mrazy výrazně zesílil.

Plošnější sněžení přineslo sněhovou pokrývku, za záporných teplot byl problém s ošetřením silnic

Ač se zpočátku této mrazivé epizody jednalo o holomrazy, na počátku prvního letošního týdne dorazily i srážky a přinesly sněhovou pokrývku postupně na celé území – dnes 6.1.2016 leží sníh úplně na celém území a mnohde ho není úplně nejméně. Vzhledem k cyklonálnímu rázu počasí s vlivem jednotlivých front od JZ/Z na naše území očekáváme vlhčí počasí i v dalších dnech týdne a to s malými přestávkami. Otázkou bude ale skupenství srážek, které bude v ČR různorodé a zapříčiní i vznik jiných nebezpečných zimních jevů vedle výskytu sněžení a sněhové pokrývky. Protože bude studené SV/V proudění i nadále slábnout a prosadí se u nás postupně teplejší JZ/Z složka a od JZ se bude oteplovat, v důsledku čehož očekáváme ve druhé polovině týdne odpolední maxima již kladná. Na SV/V území ČR bude zpočátku mrazivo.

Teplotně počasí odpovídá dlouhodobému normálu pro dané období a to po hodně dlouhé době, srážek je také průměrné množství

A jak to bude s počasím a teplotami dále?

Ve středu očekáváme velkou oblačnost, občasné sněžení. Na J/JZ Čech srážky i smíšené. Místy mrznoucí srážky.

Minima: +1 až -4°C, na SV/V -3 až -8°C
Maxima: -3 až +2°C, na SV/V -6 až -2°C
Vítr: JV/J 1-5m/s
Srážky: 0-6mm/cm, výskyt: 75%

Ve čtvrtek bude oblačno, místy až polojasno a ojediněle mrznoucí mlhy. Odpoledne přibývání oblačnosti na zataženo a na od JZ občasné sněžení, na jihu ojediněle mrznoucí srážky.

Minima: 0 až -4°C, na SV/V -4 až -8°C
Maxima: -3 až +1°C, na J/JZ až +3°C
Vítr: JV 1-5m/s
Srážky: 0-5mm/cm, výskyt: 60%

V pátek bude oblačno a místy, během dne jen ojediněle sněžení. Odpoledne a večer od Jz přibývání oblačnosti a na JZ místy déšť či srážky smíšené, na horách sněžení. Místy náledí.

Minima: +1 až -4°C, na SV/V -6°C
Maxima: -1 až +3°C

V sobotu bude velká oblačnost občas s deštěm, zpočátku na četných místech mrznoucím. Během dne srážky ojediněle.

Minima: 0 až -4°C, na JZ a v 1000m 2-4°C
Maxima: 0 až 4°C

V neděli bude zataženo, postupně s deštěm a zpočátku i mrznoucím. Během odpoledne od JZ od vyšších a postupně od středních poloh sněžení.

Minima: +1 až -3°C
Maxima: 2 až 6°C


Od pondělí do středy bude převážně oblačno až zataženo se srážkami, které budou od vyšších a přechodně od středních poloh smíšené nebo sněhové. Jen přechodně polojasno a srážky jen ojediněle.

Minima: +4 až -2°C
Maxima: 0 až 6°C

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>